veel gestelde vragen

  1. Hebben vertrouwenspersonen geheimhoudingsplicht? Nee, vertrouwenspersonen zijn verantwoordelijke volwassenen en moeten in kunnen staan voor de veiligheid van de leerlingen. Wanneer deze veiligheid niet kan worden gegarandeerd gaan ze samen met jou zoeken naar een oplossing. Ze zullen nooit iets doen wat jij niet weet en zullen altijd in gesprek gaan over waarom het beter is om hulp in te schakelen en samen met jou de gevolgen doorspreken.
  2. Met welke problemen kan ik naar de vertrouwenspersoon? Dat kan vanalles zijn, als je met een probleem rondloopt zal dit ook invloed hebben op hoe je je voelt op school en je concentratie. Daarom kun je met alles naar de vertrouwenspersoon. Problemen thuis, op school, met vrienden enz. Grote problemen maar ook kleine problemen of vragen, als jij er even zelf niet uitkomt is het verstandig om met iemand te praten.
  3. Hoe gaat zo'n gesprek met de vertrouwenspersoon? Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek waar ze uitleggen hoe vertrouwenspersonen werken en je kort kunt vertellen waar je mee zit. Dan bepalen jullie samen wat de volgende stappen zijn. Het is de bedoeling dat jullie samen het probleem gaan bespreken en ook samen gaan denken over een oplossing. Je zult dus meestal geen kant en klare oplossing krijgen omdat de oplossing bij jou moet passen en daarbij is jouw mening erg belangrijk. 
  4. Hoe vaak kan ik met de vertrouwenspersoon praten? Het is de bedoeling dat je binnen ongeveer 4 à 5 gesprekjes weer verder kunt. Als dit niet zo is, ben je het er vaak zelf ook wel mee eens dat er verdere hulp nodig is, dit kunnen jullie dan samen bespreken. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je vraag al binnen 1 of 2 gesprekjes is beantwoord.